Online exkurze v Terezíně

Deváťáci završili první pololetí netradičně. Každoroční šňůru návštěv koncentračního tábora v Osvětimi letošním deváťákům přerušila epidemiologická situace. Přesto se naskytla atraktivní náhrada v podobě interaktivního výukového programu, který nám virtuální cestou zprostředkovala průvodkyně Památníku Terezín.

V devadesátiminutovém bloku byla odprezentována historie Terezína v době druhé světové války. Pomocí 3D skenů, dobových fotografií a dokumentů si žáci prohlédli interiéry i exteriéry Malé pevnosti, bývalé věznice gestapa.

V příloze se můžete dočíst, jaké dojmy v deváťácích Terezín zanechal.  

 
 

Připomněli jsme si tak význam Dne památky obětí holocaustu. Je to symbolický odkaz na 27. 1. 1945, kdy osvobodila Rudá armáda první koncentrační tábor – Osvětim. Spojenci tak měli příležitost naplno spatřit hrůzy, které se zde a na mnoha dalších místech po několik let odehrávaly. Do této chvíle byly zvěsti a očitá svědectví o probíhajícím hromadném vraždění v táborech, kam byli všichni nepohodlní soustředěni, brány s rezervou. Realita se však ukázala jako ještě horší – miliony lidí zavražděných, umučených či vystavených krutým pokusům, po smrti spálených či pohozených do hromadných hrobů.

 
Přiložené soubory
Terezín_příloha.pdf
 
Tvorba INTERNETOvých stránek