Exkurze do Brna

Po třech měsících se opět vydáváme na cesty. Na dnešní exkurzi, kterou jsme naplánovali na 29. září 2022, spolu s námi osmáky vyrazili i deváťáci. Od školy jsme odjížděli už před osmou, abychom do Hvězdárny a planetária v Brně přijeli před desátou. Na deset hodin pro nás bylo připraveno představení Cesta za miliardou hvězd 2D. Během hodinového představení jsme se seznámili se způsoby proměřování vesmíru, dozvěděli jsme se o původu známých souhvězdí a jasných hvězd, navštívili jsme místa vzdálená desítky let a také jsme viděli, jak hvězdy vznikají a zanikají.  

 

 
 

Spolu s kosmickou observatoří GAIA jsme se vydali vstříc novým dobrodružstvím. Součástí představení byla také prohlídka hvězdné oblohy: jasné hvězdy, nejnápadnější souhvězdí a planety jsme měli téměř na dosah ruky. Úžasný zážitek!

Z Kraví hory jsme zamířili na Výstaviště Brno. Díky velkolepé výstavě Tutanchamon – jeho hrobka a poklady jsme se přenesli do starověkého Egypta. Podnikli jsme cestu do minulosti a zhlédli největší archeologický objev světa. Všechny tyto poklady samotného faraona objevil před 100 lety Howard Carter. Mohli jsme si prohlédnout přes 1000 exponátů, grafik, videí a poslouchat zvukové průvodce. Tento jedinečný zážitek nejlépe vystihují slova samotného objevitele Howarda Cartera, která před sto lety pronesl: „Vidím úžasné věci!“

Po obou krásných zážitcích nás čekalo občerstvení a nákupy v obchodním centru. Domů jsme se vrátili kolem půl šesté.

(Foto ve fotogalerii

 
Tvorba INTERNETOvých stránek